Articles: St. Thomas ble utskjelt (VG - February 27th 2002)

GLASGOW/LONDON (VG) Genierklærte St. Thomas entret konsertscenen i Glasgow med trøye for fotballaget Celtic - og ble skjelt ut fra salen.

- Men det gikk bra, det var flest Celtic-supportere der . . , sier Thomas Hansen, som han egentlig heter.

Han ble advart på forhånd. Fotball er ikke bare fotball i Glasgow. Det er religion, politikk, hat, sekterisme og blodig alvor - med fotballklubbene Celtic og Rangers som sterke symboler på motsetningene mellom katolikker og protestanter.

Men St. Thomas hadde flaks.

- Jeg spurte om det var noen Rangers-supportere der, og jeg fikk svar, men det roet seg. Celtic-folka var i flertall, sier St. Thomas.

Det tidligere postbudet, som har fått svært gode kritikker i Storbritannia for sin siste plate, klarte ikke å la være etter et besøk i supporterbutikken til Celtic. Han måtte bruke trøya han kjøpte da han skulle varme opp for Pulp-gitaristen Richard Hawley.

Maratonturne
Thomas Hansen har akkurat startet på sin første maratonturne´. Fredag spiller han i Oslo, og sammen med bandet sitt skal han være tre måneder på veien i Storbritannia, Norge og lenger syd i Europa. Så er det sommerferie i Berlin - før han tar fatt på den nye platen til høsten.

- Jeg har aldri vært ute mer enn et par uker før, så det skal bli spennende å se hvordan dette går, innrømmer han.

Britiske kritikere har falt pladask for nordmannen. Bitende ironisk eller simpelthen bare genial? spurte en anmelder etter en av hans konserter. Platene hans hylles. Det er sjelden kost for norske rockemusikere.

- Hvordan reagerer du på slik respons?

- Jeg tar det med knusende ro.

- Har du noen formening om hvorfor kritikkene er så entydige?

- Tja, det handler vel bare om melodiene, det er jo gode melodier som driver alt fremover. Og så er musikken totalt upretensiøs - i motsetning til mye annet som serveres for tida. Slik blir det kanskje en befriende motvekt.

Lenge slet han med voldsomme nerver foran konsertene sine. Han pleide å kaste opp ti minutter før han gikk på scenen.

- Det går bedre nå, sier St. Thomas.

Men han frykter et tilbakefall når han skal varme opp for amerikanske Lambchop i Royal Albert Hall.

- Det blir en liten test, innrømmer han.

TRULS DÆHLI.Back to articles or to main page.