Articles: Triste greier (Stavanger Aftenblad - March 7th 2002)

St. Thomas - Folken, Stavanger, Norway - 03/06/02

Rockgudene må vite hva St. Thomas egentlig holder på med for tiden. Men at han er i trøbbel er det ingen tvil om.

Gårsdagens konsert ble innledet med en lettere forvirret forsvarstale for hvorfor han måtte sitte med ryggen mot publikum. I samme tale ga han for øvrig klart uttrykk for at han befant seg i Stavanger og Folken utelukkende fordi han og bandet trengte honoraret.

Gårsdagens konsert ble avsluttet snaut 35 minutter seinere ved at St. Thomas plutselig sprang av scenen.

- Han ska' vel bare pissa, sa en av de naive publikummerne.

Tafatt
I så fall snakker vi om rockhistoriens lengste tissepause. Den pågår ennå.

Hva skjedde mellom den innledende forsvarstalen og sprinten ut? Ikke mye, er jeg redd. St. Thomas (Hansen) og det usedvanlig tafatte firemannsbandet mumlet seg gjennom noen knappe og i beste fall innadvendte og non-kommunikative versjoner av låtene fra de to platene.

Ingenting fungerte. Låtene lød som knapt lyttbare ekko av Neil Young på en dårlig dag. Skal denne type melankolsk nerde-Neil-musikk ha den minste lille mulighet til å fungere, så er minimumskravet at den framføres med sterk grad innlevelse, sjølbevissthet og glød. Hvis ikke faller hele greia sammen. I går fikk vi den - bevisst eller ubevisst - arrogante kløneversjonen av nerde-Neil-musikken.

- Skulle hatt minuspoeng
Det finnes garantert mange gode og mindre gode forklaringer på hvorfor det gikk som det gikk. Men uansett: Publikum som hadde betalt enten 90 eller 120 kroner for å oppleve Norges nye rockhåp, fikk seg en gedigen nedtur. Og de gir neppe St. Thomas en ny sjanse.

For hva blir de til slutt servert. Jo, hjelpeløs lapskausmelankoli tilsatt en dose Klodrik-komp som jeg ikke har opplevd siden jeg sjøl var bassist i et liksompønkeband i velferdslokalene til GSV i Kirkenes. Ingenting fungerte. Ei ung jente sa til meg i trappa: - Han skulle hatt minuspoeng!

Så slem er jeg ikke. Jeg gir ett bonuspoeng til fiolinisten, som iallfall hadde guts nok til å se publikum i øynene. Men fiolinen hans var ustemt. Og så ber jeg en liten bønn om at St. Thomas & Co. har en manager eller et plateselskap som er i stand til å ta vare på dem.

Gårsdagens seanse var bare trist. Veldig trist. Fortsetter St. Thomas og bandet slik, er all opparbeidet goodwill blåst bort i løpet av noen uker. Strakstiltak må iverksettes. Nå!

KJETIL WOLD - (rates the concert one out of ten).Back to articles or to main page.