Articles: Spontanitetens mester (Propaganda - August 31st 2001)

[Oslo, 30. august, 01] St.Thomas har fått mye oppmerksomhet for sin plate "I Am Coming Home". I Etter å ha herjet på landets hitlister med EP’en "Cornerman" i sommer, er St. Thomas i disse dager klar med sitt andre album. Selv synes han listemusikk generelt er dårlig.

Etter uendelige timer med radiospilling de siste ukene, og et rykende fersk album ute, er det ikke mer enn rett og rimelig at St.Thomas nå endelig får en god dose oppmerksomhet. Plata ble spilt inn i et hus utenfor Bergen, som han og vennene disponerte. Det tok omtrent en uke.

Men hvorfor "I’m Coming Home" som tittel?
- Det er den følelsen av å komme hjem etter en lang reise. Gjerne på et par år, etter å ha prøvd ut nye ting.
Det høres litt lunt og trygt ut?
- Alt jeg gjør er tilfeldigheter, og så finner jeg ut etterpå, at det passer ganske bra, innrømmer han.

- Jeg har en tilstedeværelse og innlevelse når jeg synger, og det meste er gjort på første "taket". Andre, hvis de ikke er fornøyd, de gjør det om igjen femti ganger. Altså, det blir så polert.

Det har den siste tiden vært skrevet og sagt mye om den (i hvert fall på plate) humørsyke cowboyen, men å kalle ham for et fyrverkeri av ord, ville vært en sterk overdrivelse. Kanskje er det også derfor han på flere av sporene velger å la teksten hvile litt, og istedet konsentrere seg om å tralle:

- Ja, jeg elsker å gjøre det, men det er jo ganske drøyt. Jeg synes det er så fint, og så har jeg veldig bra selvtillit på akkurat det området der, svarer den melankolske skranglerockeren.
Eller er han virkelig så melankolsk?
Skinner ikke også lykken igjennom med jevne mellomrom?

- Akkurat den delen der blir ikke fremhevet så ofte. Jeg synes plata er veldig trist, og veldig glad.
St. Thomas demonstrerer ved å holde håndflaten langt ned mot bakken, for så og heise den over hodet.
Lavt og høyt. Trist og glad.
- Den glade delen grenser nesten mot galskap, legger han til.
Og apropos galskap: "Cornerman" ble spilt inn på rekordtid, så og si uten en kostnad, og har altså vært på listene gjennom hele sommeren. Hovedpersonen selv er ikke veldig overrasket:

"Det kommer en singel til sommeren. Dere må kjøpe den, sånn at den kommer på VG-lista", sa St. Thomas under en konsert i Bergen i januar i år.
- Jeg hadde tro på den som hitlåt med en gang jeg hadde lagd den.

Du la grunnarbeidet i Bergen?
- Ja, he-he.

Denne høsten lanseres plata også i Europa og Japan, noe som medfører en travel høst for St. Thomas og vennene hans. Og dersom noen skulle være av den oppfatning av at det så og si er umulig å gjøre det spesielt bra som musiker i utlandet, får de tro om igjen:

- Nei, nei, nei. Det er ganske eksotisk å komme fra Norge. Vi har reist rundt i Europa tidligere, og de synes det er kult. Spesielt i Englang har de fått øynene opp for norske musikere, etter at Kings Of Convenience ble sluppet der.

Det er ingen grunn til at de skal lukke dem, etter å ha mottatt "I’m Coming Home".

RUBEN GRAN.Back to articles or to main page.