Articles: St. Thomas i Royal Albert Hall (Oslopuls - February 7th 2002)

St. Thomas går fra kjelleren på So What! til Royal Albert Hall. Tirsdag 7. mai varmer han opp for Lambchop i Londons storstue.

"Langt igjen til Royal Albert Hall," sang Åge Aleksandersen på soloalbumet "7800 Namsos" i 1975. Nå vet vi nøyaktig hvor langt det er: 27 år!

For 7. mai inntar Thomas Hansen fra Furuset, alias St. Thomas, Londons scenejuvel.

-Hysterisk gøy. Jeg vurderte først å invitere med meg både Åge Aleksandersen, Terje Tysland og Jahn Teigen på konserten - men prioriterte til slutt Fredrik Rosland fra bandet mitt, forteller Hansen på telefon fra Nederland, der han i går og i dag kjører et tett program med intervjuer med nederlandske medier.

Møter idolene
Men la oss gå noen dager tilbake i tid...

Stockholm søndag kveld: St. Thomas varmer opp på en konsert med Kurt Wagner, frontfiguren i Lambchop. Dagen etter kalles Hansen og hans norske plateselskap-sjef Claes Olsen opp på Wagners hotellrom.

-We have to talk, er den knappe beskjeden de nysgjerrige mennene får.

Kort etter er tårene i ferd med å presse seg frem i Thomas' øyekrok. Wagner har nemlig spurt ham om han kunne tenke seg å varme opp for Lambchop på deres syv uker lange europaturné. Turen går blant annet innom Royal Albert Hall, samt operahuset i Dublin.

Selvfølgelig har han det! Lambchops såre og særegne country-soul ligger ikke så langt unna Thomas' vindskjeve countryrock, og i 2000 kåret sogar en samlet norsk kritikerstand Lambchops "Nixon" til årets beste album.

-For meg er det større å få varme opp for Lambchop enn å spille i Royal Albert Hall. Det er en glimrende anledning til å få et europeisk gjennombrudd, samtidig som jeg får møte og spille sammen med idolene mine.

St. Thomas' andre album er nettopp utgitt i Europa på det tyske plateselskapet City Slang, som også har Lambchop i stallen. Men siden Lambchop består av hele 12 personer, er Thomas nødt til å krympe bandet ned til seg selv og nevnte Fredrik Rosland. Men hva gjør vel det når han som plaster på såret trolig får musikalsk assistanse fra en eller to Lambchop-medlemmer under turnéen?

-I tillegg er vi nettopp blitt invitert til Nashville for å spille inn vår neste plate sammen med Lambchop-produsent og -gitarist Mark Nevers. Dette er helt utrolig!

67 konserter
-Vi vet at Bendik Hofseth, Sverre Anker Ousdal og Wenche Foss har opptrådt i Royal Albert Hall, men jeg tror St. Thomas blir det første norske bandet der gjennom tidene, sier Claes Olsen i Thomas' norske plateselskap Racing Junior.

Det er kanskje ikke et "band", men Olsen glemmer i farten Oslo Filharmoniske Orkester - som flere ganger har solgt ut Royal Albert Hall.

Det blir uansett en travel vår for Thomas og hans band. 22. februar starter de en liten englandsturné i Manchester før en større norgesturné starter på Rockefeller 1. mars. Så står Sverige, Danmark, Nederland, Tyskland, Sveits og Østerrike for tur, før Lambchops starter sin turné i Lisboa 4. april.

Fasit: Tilsammen 67 konserter frem til punktum settes i Lisboa 18. mai.

Og Åge Aleksandersen, som aldri kom seg til Royal Albert Hall, gleder seg på St. Thomas' vegne.

-Å få spille der må vel fortsatt være drømmen til de fleste musikere, sier han til Dagbladet.

PS! Lambchops syvende album, "Is A Woman", slippes 18. februar. Turnéen bringer dem dessverre ikke til Oslo.

ØYVIND HOLEN.Back to articles or to main page.