Articles: Hellig med den! (Nettavisen - August 15th 2001)

St. Thomas
I’m Coming Home
Racing Junior

Vår favoritthelgen St. Thomas balanserer videre på sin hårfine linje mellom stor skranglepop og den totale parodi, og nok en gang holder han seg i luften. Underlig nok.

«The Cornerman-Ep», som fordundre meg har blitt både radio- og listesuksess her i røysa, bar bud om at St. Thomas var i storform. Vel, nå er albumet er her, og det viser at antakelsene ikke var forhastet.

Andreplata til St. Thomas er litt mer forseggjort affære enn den fine debuten «Mysterious Walks», og låtene er jevnt over strået hvassere. Selv produksjonen låter som om man har brukt litt mer enn noen skarve tusenlapper denne gang, skjønt kanskje ikke så mye mer. Det er i hvert fall ingen overdrivelse å si at St. Thomas skrangler videre.

St. Thomas heter egentlig Thomas Hansen, og er fast inventar på Osloklubben So What, som også er utgangspunktet for Racing Junior-labelen han gir ut platene sine på.

Neil Young anno «Harvest»/«After The Goldrush» er en uunngåelig referanse når man skal beskrive den melankolske og fillete cowboy-popen som St. Thomas lager, selv om han på en låt som ”Failure # 1” mest av alt høres ut som Slowdive eller Mazzy Star. I tillegg lurer Will Oldham alltid i krokene der St. Thomas lager musikk.

«I’m Coming Home» er blitt en søt, skakk og skral, om enn ikke sakral plate som alle med sans for Young og alskens ”alternativ” country/visepop trygt kan ta med seg hjem. (Det skulle ikke være helt umulig å få med seg artisten selv også, etter enkelte av tekstene på dette albumet å dømme. Selv en egenpostulert helgen har sine sine kjødets tilbøyeligheter...)

Hvis du derimot er blant dem som synes at Youngs skjærende, sursøte stemme er litt «rar», kan du bare glemme hele St. Thomas, lovordene i denne plateanmeldelsen inkludert. Den spinkle stemmen og de like vaklende stemningene til St. Thomas er nemlig lenger ute på glattisen enn Young, og du vil antakelig tro at fyren driver gjøn med deg.

Og St. Thomas gjør nok det. Men bare litt. For bakom ligger alvoret og smerten. A sort of homecoming indeed.

«I’m Coming Home» slippes 20. august.

MARTIN THRONSEN - (rates the album five out of six).Back to articles or to main page.