Articles: Leirbål på Tøyen (Musiq - 2001)

St. Thomas
I´m Coming Home
(Racing Junior / Universal)

Etter mye skryt fra konserten under årets Roskilde, samt høyt radio- profilerte "Cornerman" (som du umulig kan ha unngått å høre), har Thomas Hansen aka St.Thomas vært på manges lepper i en lang periode. Plate nummer to har det vært store forventninger til, og når den nå er her er det bare å konstatere at den holder i massevis.

Jeg lar meg rett og slett ikke affisere av folk som mener at St.Thomas er en sutrete fyr, fortapt i lo-fi land med en forferdelig stemme osv. De som sier slikt har ikke fatta poenget.

Denne karen er rett og slett en suveren låtskriver med så mye ekte følelser at han ikke må oversees. Greit nok at det tidvis skrangler av gårde, at det er litt surt, og at sangene ikke er påkosta i noe studio. Men det er nettopp her det magiske i hans låter ligger, det som gjør det så fascinerende.

Etter forgjengeren Mysterious Walks for noen år tilbake, er det mer optimisme å spore på denne plata. Han virker som en gladere og åpnere gutt med mer selvtillit, selv om en rekke av låtene fortsatt omhandler temaer som usikkerhet, ensomhet, lengsel og litt søtlada melankoli. Låtene er imidlertid lysere og varmere enn tidligere, men fortsatt er dette perfekt leirbål-musikk ala Neil Young og Will Oldham.

Skiva er spekket med sterke og stemningsfulle vise/country-låter, og spesielt i "Take A Dance With Me", "Goodbye Emily Lang", "Strangers Out Of Blue" og "Into The Forest", er han uslåelig. Thomas, og the Bjørkhaug 49’ers, som de resterende i gruppa velger å kalle seg, klarer med hjelp av gitarer, banjo, trommer, tamburin, orgel, herlig skeivt felespill, og masse koring, å gi låtene en varme og inderlighet du skal lete lenge etter her hjemme. En type vakker og nedstrippet tristesse som kjærtegner sjela di på en varsom og øm måte.

Det er vel bare den litt snodige "Bookstore" som ikke helt finner sin plass på denne skiva, mens resten av låtene bør kunne føre St. Thomas langt opp fra den litt skjulte undergrunnen han har vært i en stund.

THOMAS AAENG.Back to articles or to main page.