Articles: Pretty Boy Floyd (Musikkguiden Groove - August 10th 2001)

St. Thomas:
I'm Coming Home (2001)

"So gather round me children, to the story I will tell, about Pretty Boy Thomas the singer, Oslo knew him well...." Vår egen Woody Guthrie, Neil Young og Will Oldham har kommet hjem. Jeg vet ikke hvor han har vært, men han må ha tilbragt mye tid nær dype kilder, i tidløse skoger og langs endeløse veier. Der har han hatt tid til å skrive noen av de beste visene bergrøysa har hørt på lenge.

Fra den coole åpningen The Cool Song - Neil Young anno Heart of Gold - til den tunge I'm Coming Home, er Thomas Hansens andre plate en triumf innen skakk folkpop. Sammen med medlemmer fra blant annet Ai Phoenix har han faktisk klart å konsentrere seg over et helt album, og viser at den gnistrende The Cornerman EP ikke bar løfter han ikke klarte å innfri. To av låtene er forøvrig hentet fra den teaseren, og de sklir lekende lett inn.

Han jodler som en skøyer (She Married a Cowboy), drømmer seg bort (Failure #1) og synger guddommelig gjennom hele platen. Munnspill, banjo og fele, akustiske gitarer og et ravende fyllekor sprer munterhet i en tradisjon som ellers preges av innavl og innesluttede farmere som drøvtygger skråtobakk.

Seriøs kreditt bør også sendes til Guro Strande som synger særdeles skjønt på Take a Dance a With Me, og ikke minst gitarspillingen som holder gjennomgående høy kvalitet. St. Thomas kan gjerne fremstå som skjeve og impulsive, de kan virke upretensiøse og lo-fi, men egentlig er de i ferd med å bli et av landets beste band.

Som gutt er min eneste bekymring hvor mange jenter han lokker inn i Thomas-skogen når Strangers Out of Blue blir fremført på den kommende turneen rundt om i landet.

BJØRN HAMMERSHAUG - (rates the album six out of seven).Back to articles or to main page.