Articles: Sårhetens skytshelgen (Dagsavisen - June 8th 2001)

Blant sine mange helligdommer har ikke den katolske kirke ennå noen skytshelgen for spontan og sår viserock. Skulle behovet oppstå, bør Vatikanet vender øret mot Norge og St. Thomas.

Før utgivelsen av debutalbumet «Mysterious Walks» i fjor høst, ville Thomas Hansen blitt fornøyd om bare en håndfull mennesker tok seg tid til å lytte til musikken hans. Strålende kritikker i mengder fra riks- og lokalpresse, europaturné med Ai Phoenix og oppvarming for idolet Will Oldham ble det eventyrlige resultatet.

- Jeg hadde absolutt ingen forhåpninger, utenom håpet om å spille for en del mennesker som likte musikken min. Men responsen på plata, som er spilt inn med null kroner i budsjett, har dårlig lyd og er både sær og vanskelig å høre på, var helt sinnssyk, synes Hansen.

Neil Young jr.
Mandag slippes «Cornerman EP», der tittelkuttet høres ut som et ukjent, nyoppdaget spor fra Neil Youngs «Harvest». Ingen dum sammenligning, synes Thomas.

- Epen er produsert av Robert Gjønnum i Ai Phoenix, og han er veldig inspirert av «Harvest» i måten han skrur lyden på. Dessuten kan sangstemmen min minne om Neil Young, og jeg synes også «Harvest» er en svært fin plate.

«Cornerman» er a-lista av NRK Petre, og førsteopplaget på 1.000 er så godt som solgt ut til butikkene allerede. Dobling av opplaget er underveis, og epen kan bli selskapet Racing Juniors første treff på VG-lista.

- Jeg hadde aldri spilt noe instrument før jeg kjøpte meg en firesporsopptaker og gitar i 1997. Jeg flytta til Bergen like etter, og lærte meg å spille med hjelp av en notebok med Creedence-sanger og Lillebjørn Nilsens gitarbok. Men jeg er for utålmodig til å lære meg coverlåter, og Lillebjørn-boka ble for vanskelig når han begynte med fingerspill og noter, ler Thomas.

Farvel, Emily Lang
I Bergen hang Thomas opp lapper der han søkte medlemmer til et band. Benjamin Rokseth fikk «jobben» siden kjemien stemte, og han dessuten kunne spille både gitar og tverrfløyte. Supplert med noen flere ble gruppa Emily Lang født i 1998. Både «Cornerman» og «Goodbye Emily Lang» på den nye epen stammer fra Emily Lang-perioden, men gruppa ble definitivt gravlagt etter fjorårets Øyafestival - fordi kjemien hadde falmet.

Soloartisten St. Thomas ble født i 1999. Navnet har ingen dypere betydning enn at Thomas fikk en e-post der han bli titulert med «St.». På «Mysterious Walks» spilte Thomas alle instrumenter selv og i praksis var plata en samling demoer.

- Denne gangen har jeg faktisk spilt inn demoer i forkant av innspillingen. Jeg bruker flere musikere, og takket være støtte fra Kassettavgiftsfondet hadde vi råd til å betale en produsent.

Ut på veien
«Cornerman EP» er første smakebit på høstens album «I'm Coming Home». St. Thomas er noe usikker på hvor han har vært, men med spillejobber på Roskilde-, Quart- og Emmabodafestivalen i sommer, bransjemessen Popkomm i august, norgesturné i september og europaturné i oktober og november, blir han uansett ikke så lenge hjemme.

Selv om lydbilde og produksjonskostnader er merkbart forbedret siden debuten, vil du neppe høre St. Thomas i heldigital versjon noen gang. - Jeg vil aldri bytte ut den firespors kassettspilleren min med digitalt opptaksutstyr, gammelt opptaksutstyr låter mye mer ærlig, synes jeg. Se på Elliott Smith; tidligere var jeg verdens største fan, men «XO» hadde så velfrisert lyd at nerven i låtene forsvant.

Will Oldham
En annen av favorittene til Thomas er Will Oldham, kjent fra Palace Music/Palace Brothers og som Bonnie «Prince» Billy. Thomas har arrangert rene Palace-kvelder med flesk, bønner, whiskey og Oldham-musikk i ni timer i strekk, og et høydepunkt i karrieren var da han varmet opp for helten på So What. Men noen duett med Oldham eller Neil Young vil han ikke høre snakk om, selv om anledningen skulle by seg.

- Det hadde jeg ikke turt, vi er ikke i samme divisjon. Oldham og Young er Champions League, mens jeg er Lillestrøm. Men nå har jeg på et vis deltatt i UEFA-cupen da, gjennom europaturneen.

ØYVIND HOLEN.Back to articles or to main page.