Articles: Helgenlyd (Dagbladet - August 24th 2001)

Thomas Hansen sto bakerst i forsamlingen og torde aldri å skrike ut. St. Thomas står på scenen og spyr ut det han vil.

St. Thomas er tjuefem. Han har musikk som sitt talerør, og folk hører på.

- At folk lytter er en veldig stor drivkraft. Jeg får mer sjøltillit når jeg vet at de kommer for å høre på meg.

Egentlig er St. Thomas sjenert, ekstremt sjenert. Likevel er det godt å dra på turné til store og små steder i Norge. I kveld spiller han slippekonsert for den nye skiva «I'm Coming Home» på Hulen i Bergen.

- Det skjer noe når du går på scenen. Du har mer kontroll når du står med mikrofonen. Det er ingen som kan avbryte deg, eller gjøre uventede ting. Dessuten har jeg oppdaget at det hjelper med øl. Etter et par blir jeg mindre sjenert.

Men ikke for mange. For St. Thomas har skjønt han må levere varene. Folk har forventninger, og søren og, de kan jo bli skuffet. Han har forventninger til publikum også, og det har ikke alltid gått like bra.

- Jeg har sparket mikrofonstativet ut mot publikum og knust ølglass på scenen fordi jeg var sinna. Jeg håper det er luket bort nå. Å mangle kontroll på hva som skjer, er ikke kult. Selv om noen i salen kan synes det er en legendarisk konsert, blir kanskje andre redde.

- Men de fleste liker St. Thomas. Det er vel fint?

- Jaaahh, det er målsettingen. Å bli likt, få oppmerksomhet og bli godtatt. Det er kjærlighet jeg snakker om, å føle gode vibber fra publikum.

St. Thomas er fornøyd. Han er plateaktuell med «I'm Coming Home». Norgesturneen har akkurat startet. Han har snekret vakre melodier på et fundament av enkle akkorder, og sender det hele ut vindskeivt og lo-fi-skranglete.

- Jeg har alltid trodd jeg kunne lage bra låter. Jeg har gått og trallet og laget melodier i hodet siden barneskolen. Jeg elsker artister som lager fine melodier, sånne som gir deg klump i halsen, får deg til å tenne stearinlys og se ut av vinduet.

Den kjærligheten inspirerer platekjøpere og konsertgjengere også. Sommerschlägeren «Cornerman» har småherjet hjemlige hitlister i hele sommer.

- Jeg føler det tar av litt nå. Jeg vil helst leve av musikk. Først de siste ukene har det vist seg at jeg faktisk kan det framover.

Først ut er norgesturneen. The Magic Band er innøvd og St. Thomas er klar.

- Jeg tror jeg har vært gjennom en 30-40 musikere som har stått på scenen med St. Thomas. Nå søker jeg etter noe stabilt, og jeg føler at det bandet vi har nå er et allstarteam av de som har vært med.

- Hva kan vi forvente oss?

- Vel, låtene er arrangert helt annerledes live. Det er flere hoder som tenker nå. Jeg tror folk blir overrasket.

LARS ERIK EIDE.Back to articles or to main page.