Articles: St. Thomas amuseert wel, maar overrompelt niet
(3VOOR12 - March 16th 2002)

St. Thomas - Paradiso, Amsterdam, The Netherlands - 03/15/02

CONCERT: St. Thomas, London Calling, Paradiso, 15 maart 2002.

MUZIEK: Een paar jaar geleden was dit kale, droge iele geluid bekend als lo-fi, tegenwoordig mogen we er alt.country tegen zeggen. Maar het blijven kampvuurliedjes.

PLUS: St. Thomas is compromisloos in de vertolking. De danspasjes van zanger Thomas zijn zo authentiek uit de tijd dat als je uitgelachen bent er alleen maar respect voor kan hebben. Hulde!

MIN: De kaalheid van St. Thomas is tevens de schoonheid. De muziek is heel open. Maar als het dan even fout gaat, wordt dat door die doorzichtigheid ook meteen heel pijnlijk duidelijk. Daarnaast gebruikt de band haar wapens te weinig. Met het driestemmig krachtig zingen van de simpele loze woorden “Rai, Rai, Rai” riepen de Noren het publiek vanavond moeiteloos tot de orde en kregen ze alle aandacht. Jammer dat ze het maar een keer deden.

OPMERKELIJK: Behalve het plastic bordje dat als setlist diende en de blikjes bier die als dank het publiek in werden gegooid, viel vooral onthulling van de leeftijd van de bandleden op. Thomas noemde man en geboortedatum. Wij wachten nog op de aanvullende gegevens: Woonadres? Gehuwd? Rijbewijs? Schulden?

CONCLUSIE: St. Thomas heeft recht van bestaan. De nummers zijn sterk genoeg om te overleven in de sobere muzikale lijsten waarin ze worden geplaatst. Maar juist in zo’n lijst vallen kleine streepjes erg op. Als de band een balans vindt tussen die losse, lollige vertolking en een toch iets meer samenhangend geluid, zal het publiek optredens in de toekomst misschien niet alleen meer als amusant ervaren.

CIJFER: Amusant is ook al iets - 6,5

RON VAN DER STERREN.Back to articles or to main page.